20. svibnja – Svjetski dan pčela

Datum objave: 20.05.2018.
Pčela na cvijetu gospine trave

Kako bi se podigla svijest o važnosti pčela i upozorilo na dramatično smanjenje njihovog broja u svijetu, Opća skupština Ujedinjenih naroda prihvatila je rezoluciju kojom su 20. svibnja proglasili Svjetskim danom pčela. Ovu rezoluciju predložila je Republika Slovenija, a podržale su je sve članice EU i mnoge druge zemlje svijeta, a prilikom glasanja prihvaćena je jednoglasno.

Ovaj dan nije izabran slučajno, naime 20. svibnja je dan rođenja slavnog slovenskog zoologa, pčelara i pčelarskog pedagoga iz 18. stoljeća Antona Janše. Janša se u Sloveniji smatra jednim od pionira modernog pčelarstva, a on je napisao i prve priručnike za uzgoj pčela za carsku školu pčelarstva u Beču.

O velikoj važnosti pčela dovoljno govori jedna izjava velikog znanstvenika Alberta Einsteina koji je rekao:

"Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života." 

Najveći doprinos pčela i drugih kukaca oprašivača je oprašivanje gotovo 3/4 svih biljaka koje čine 90 % svjetske hrane. Na Zemlji se samo oko 10 posto biljaka cvjetnica oprašuje vjetrom, dok 90 posto oprašuju insekti, a većinu tih insekata čine upravo pčele.

Pčele imaju golemu ulogu i u voćarstvu jer oprašuju 70 do 80 % cvjetova, osobito jabuke, kruške, breskve, jagode, trešnje i dr. U intenzivnom uzgoju jabuka za oprašivanje je potrebno 3 do 4 pčelinje zajednice po hektaru, a za kruške, višnje i trešnje od 6 do 8 pčelinjih zajednica po hektaru.

Pčelinji proizvodi -  med, propolis, matična mliječ, pelud, vosak i pčelinji otrov, posebna su priča. Oni predstavljaju istinsko bogatstvo za ljudsko zdravlje

Otac medicine Hipokrat, smatrao je da su med, zrak i voda lijek za sve ljudske tegobe.

I stoga volimo i čuvajmo naše pčelice i sadimo za njih medonosno bilje.